"Σχολείο ζωντανό και νέο είναι μόνο ένα σχολείο για δημιουργούς"
Τζιάνι Ροντάρι


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ




ΠΟΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 2010-2011 ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;


ΠΟΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 2010-2011 ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;



SHORT TALES
Ο ΑΜΠΑΛΟΣ
ΛΥΠΗΜΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΣ
ΜΙΑ ΑΝΟΙΞΗ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗ
  Current Results





ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ


   Τα τελευταία χρόνια στο σχολείο μας ασχοληθήκαμε αρκετά με την παραγωγή ταινιών για εκπαιδευτικούς σκοπούς, συμμετείχαμε σε φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, είχαμε μάλιστα και διακρίσεις. Μέσα σ΄αυτό το κλίμα παρουσιάστηκε ενδιαφέρον από την πλευρά μαθητών-τριών για την πιο ενεργητική συμμετοχή τους στη διαδικασία παραγωγής ταινιών
   Έτσι η ομάδα των παιδιών που είχαν δουλέψει την προηγούμενη χρονιά για το διαγωνισμό, εμπλουτίστηκε με νέα άτομα κι αποφασίσαμε η φετινή μας συμμετοχή να πάρει το χαραχτήρα του στησίματος ενός κινηματογραφικού εργαστηρίου και τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας όπου θα παρουσιάζονται τα έργα μας. Κανονίσαμε να βρισκόμαστε μια φορά τη βδομάδα μετά το τέλος των μαθημάτων, ενώ κάποια από τα παιδιά της ομάδας που έμεναν στο ολοήμερο είχαν τη δυνατότητα να ασχοληθούν περισσότερο, αξιοποιώντας έτσι το χρόνο που περίσσευε μετά την μελέτη των μαθημάτων.
    Στη διάρκεια της εργασίας μας, από την αρχή σχεδόν της χρονιάς, συζητήσαμε για την τεχνική του κινηματογράφου, φτιάξαμε κάποιες πρώτες ταινιούλες σαν αποτέλεσμα της παρουσίασης και διδασκαλίας βασικών τεχνικών. Τα παιδιά πειραματίστηκαν και εκφράστηκαν με τη δημιουργία μικρών animation στον Η/Υ, καθώς και στην παραγωγή δικών τους ταινιών, ανά ομάδες των 2-3 ατόμων. Στο σχολείο εκτός από τις απλές κινηματογραφικές τεχνικές δουλέψαμε στην αίθουσα υπολογιστών στην εκμάθηση προγραμμάτων animation και επεξεργασίας βίντεο. Τα παιδιά δούλεψαν στο σπίτι και στο σχολείο πάνω σε ιδέες που είχαμε συζητήσει ή και εντελώς δικές τους. Ισχυρό εργαλείο συνεννόησης και ανταλλαγής ιδεών ήταν το φόρουμ που δημιουργήσαμε αρχικά, πριν περάσουμε στο στήσιμο της ιστοσελίδας. Τονίστηκε η ανάγκη προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και της αναφοράς των πηγών του ψηφιακού και άλλου υλικού που δεν ήταν δική μας δημιουργία, καθώς και η προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών
    Το τελικό στήσιμο της ιστοσελίδας άρχισε να προχωράει με την ανάρτηση του υλικού μας και τις υπόλοιπες πληροφορίες για τη δουλειά μας και  συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του διαγωνισμού, οπότε και δεσμευόμαστε για τη μη προσθήκη νέου υλικού μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.             
   Σημαντικό στοιχείο της εργασίας δεν είναι μόνο η απόκτηση τεχνικών γνώσεων για θέματα χειρισμού και χρήσης των Η/Υ και το στήσιμο μιας ιστοσελίδας, αλλά και η δυνατότητα έκφρασης των μαθητών, που παρουσιάζουν λίγο ή πολύ τη δική τους αντίληψη για τον κόσμο γύρω τους και μαθαίνουν τρόπους για να δημιουργούν.